Având în vedere condițiile climatice favorabile, campania de împăduriri a fost inițiată de facto încă din luna februarie, ceea ce a permis finalizarea lucrărilor de împădurire pe o suprafață de 15 hectare și de completare pe 10 hectare. Deși demararea oficială a campaniei a avut loc vineri dimineața, la șantierul de împăduriri Doman din cadrul Ocolului Silvic Reșița, activitățile au început deja înainte.
„Ne concentrăm pe completările curente și înlocuirea puieților uscați, atât aici, cât și în alte două șantiere importante: Drumul Dognecei și Soceni. Pentru aceste operațiuni, vom utiliza un total de 32.000 de puieți din speciile de gorun, fag, paltin de munte, pin silvestru și cireș, pe o suprafață de 6 hectare. De asemenea, avem în plan refacerea unei plantații de 4 hectare distrusă de un incendiu toamna trecută, pentru care vom folosi 14.000 de puieți de fag”, a declarat Adam Danilescu, șeful de ocol.
Echipele de lucru, alcătuite din 18 muncitori angajați ai unei firme specializate, sunt responsabile de execuția acestor lucrări.
La nivelul întregului județ, programul de regenerare al Direcției Silvice Caraș-Severin cuprinde 542 de hectare, din care 482 de hectare sunt destinate regenerărilor naturale, iar restul de 60 de hectare sunt pentru regenerări artificiale, adică plantații. „Aceste suprafețe se găsesc pe teritoriul celor 17 ocoale silvice din județul Caraș-Severin, cele mai întinse fiind situate în Bocșa Română și Bocșa Montană, cu câte 6 hectare, în timp ce altele sunt mai reduse, având între 1 și 3 hectare. Vom planta peste 430.000 de puieți, inclusiv din speciile de stejar, gorun, molid, frasin, paltin, nuc negru, stejar roșu și pin negru”, a explicat Sorin Bunda, responsabilul cu regenerarea din cadrul Direcției Silvice.
Pentru finanțarea acestor operațiuni, în acest an a fost alocat un buget de aproximativ 7,2 milioane de lei, provenind din fondul de conservare și regenerare administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Cu ocazia vizitei la șantierul Doman, s-a verificat și stadiul unei parcele deschise acum doi ani pe un teren obișnuit afectat de incendii. „Am făcut lucrări de pregătire a solului în jurul puieților în fiecare an și am îndepărtat feriga de două ori pe an. În primul an, am suferit pierderi din cauza secetei, iar anul trecut am completat plantația. Acum vom face o nouă completare, însă doar pe 20% din suprafața totală. În toate aceste plantații, lucrările de întreținere sunt efectuate pe o perioadă de 7-8 ani”, a subliniat acesta.
De asemenea, s-a adus în atenția publicului faptul că incendiile de vegetație sunt dăunătoare atât pentru sol, cât și pentru fauna și flora locală, iar acestea pot extinde și afecta pădurile. „Este important să conștientizăm că incendiile distrug viața din acele ecosisteme. De la organisme microscopice până la animalele de dimensiuni mici, precum iepurii sau fazanii. În acest sens, anul trecut a fost favorabil în județ din cauza precipitațiilor abundente, dar deja în acest an au fost semnalate două incendii de pădure la Bocșa Română și unul la Păltiniș”, a adăugat Bunda.