Nouă țări din Uniunea Europeană au refuzat loturi întregi sau au întrerupt complet vaccinarea cu AstraZeneca, în urma unor decese cauzate de un lot al vaccinului britanic. Ultima care se alătură listei este Italia, ce a decis să oprească de la administrare un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser, a declarat joi o sursă apropiată situației citată de Reuters.

Norvegia a oprit complet vaccinarea cu AstraZeneca: „Luăm o pauză în Norvegia cu vaccinarea cu AstraZeneca”, a declarat un înalt oficial al Institutului național de sănătate publică, Geir Bukholm, într-o conferință de presă. „Așteptăm informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge”. Bukholm a precizat că decizia a fost luată ca „precauție” și a subliniat că până la acest moment nu există nimic care să facă vreo legătură între vaccinul laboratorului anglo-suedez și cazurile de tromboze, dintre care două mortale, raportate în Danemarca.

Danemarca și Islanda au renunțat și ele joi la vaccinarea cu AstraZeneca, iar Austria a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar. Alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au suspendat imediat vaccinările cu doze din lotul cu probleme al vaccinului AstraZeneca, livrat în 17 ţări şi care includea un milion de vaccinuri. Trebuie precizat că nicio doză AstraZeneca din acest lot nu a ajuns în România.

Miercuri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că o anchetă preliminară nu a stabilit deocamdată nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 şi decesul unei asistente austriece care fusese injectată cu acesta. Cu toate acestea, „la ora actuală, nu există indicii că vaccinarea a avut aceste consecinţe, care nu se numără printre efectele secundare repertoriate ale acestui vaccin”, a spus agenţia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.