Conform primarului Reșiței, Ioan Popa, municipiul ar putea obține un profit de 7-8 milioane de euro pe an prin implementarea a două proiecte, care ar permite ulterior dezvoltarea orașului.
Cele două proiecte care odată implementate ar crește capitalul la bugetul Reșiței sunt reprezentate de amenjarea parcului fotovoltaic și realizarea domeniului schiabil Semenic. Dacă pentru Semenic o parte din banii necesari implementării proiectului sunt asigurați, pentru realizarea parcului fotovoltaic acum se încearcă obținerea unei prime finanțări.
În primă etapă, consilierii locali reșițeni au aprobat astăzi indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate pentru proiectul „Realizare parc fotovoltaic”, urmând ca peste două zile, proiectul să fie depus spre finanțare pe POIM. Fiind vorba de un proiect depus pe o axă generatoare de venit, finanțarea maximă nerambursabilă de care poate beneficia este de 45%, restul sumei trebuind să fie acoperită de administrația locală.
„Proiectul înseamnă 8-9 milioane de euro, finanțare cu fonduri europene nerambursabile și 11 milioane co-participare, incluzând TVA-ul. La data prezentei, avem discuții aprofundate să vedem cum reușim să ne finanțăm partea noastră de contribuție. Sunt mai multe variante, una dintre ele parte se referă la emisiunea de bonduri pe care am aprobat-o cu câteva luni în urmă, adică să folosim o parte din bonduri pentru acest proiect. O altă variantă este să luăm credit furnizor și compania care va câștiga licitația de a pune panourile fotovoltaice și transformatorul să ne accepte un credit pe o perioadă de timp de 3-4 ani, iar o a treia soluție poate fi aducerea în compania care va gestiona vânzarea de curent electric a unui investitor privat. Suntem cu toate aceste 3 opțiuni deschise și în următoarele săptămâni vom decide pe care parte vom merge.
Este un proiect care ar putea să aducă câteva milioane de euro pe an Primăriei Reșița. În afară de faptul că nu mai plătim noi curent, compensăm iluminatul pentru școli, tramvai, este un proiect generator de profit. Alături de domeniul schiabil, Primăria ar putea să genereze cu aceste 2 proiecte profituri de 7-8 milioane de euro pe an.
Dacă ne gândim că în momentul în care eu am venit în Primărie în 2016, bugetul total de investiții era de de 2-3 milioane de euro anual, să produci 7-8 milioane de euro din două proiecte, cred că ne-ar genera un pic de oxigen să putem să ne mișcăm înainte cu orașul acesta.
Mă bucur că cei de la MIPE, în speță Marcel Boloș a acționat pozitiv la solicitarea noastră, pentru că a fost făcută de noi, să deschidă o axă pentru primării, pentru că era doar pentru societăți comerciale până la momentul martie-aprilie. Nu sunt mulți bani, 150 de milioane, dar probabil nu vor fi nici mulți solicitanți pentru că este co-participativ și trebuie făcut repede.”, a transmis primarul Ioan Popa.
Conform proiectului, parcul fotovoltaic urmează a fi amenajat pe un teren de aproximativ 23 de hectare, situat în amonte de fosta fabrică de tunuri și ar avea o putere instalată de 20 MW.