Barajul Oraviţa Mică a fost reabilitat şi redat funcţiunii după mai bine de 40 de ani. Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a anunţat finalizarea lucrărilor începute în primăvara anului 2019, acestea fiind recepţionate oficial recent, conform Agenției de presă Rador, citată de Radio Reșița.
Construit în secolul al XVIII-lea, barajul a ajuns într-o stare avansată de degradare, care a împiedicat utilizarea sa normală. Mai mult, lacul de acumulare asociat era colmatat în proporție de 92%, ceea ce reducea considerabil capacitatea sa de stocare și funcționalitate.
„Barajul Oraviţa Mică, construit în secolul al XVIII-lea, necesita o reabilitare amplă. Din cauza lipsei fondurilor, lucrările au fost amânate de mai multe ori. Ele au început efectiv în noiembrie 2018, după semnarea contractului. Durata iniţială de execuţie, estimată la 24 de luni, a fost extinsă până în 2024, din cauza întârzierilor în finanţare și a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19”, se arată într-un comunicat emis de ABA Banat.
Proiectul de reabilitare, în valoare de 9,2 milioane de lei, a inclus lucrări complexe, precum regularizarea albiei râului Oravița. „Am intervenit pentru regularizarea albiei între acumulările Oravița Mare și Oravița Mică, dar și aval de Oravița Mică. Au fost realizate decolmatări și curățări ale albiei pentru creșterea capacității de scurgere, precum și consolidări ale structurilor existente”, a explicat ABA Banat.
Marius Ungurean, directorul tehnic de investiții al ABA Banat, a subliniat importanța acestor intervenții: „Acum sunt asigurate toate condițiile pentru apărarea împotriva inundațiilor.” De asemenea, lacurile de acumulare Oravița Mică și Oravița Mare funcționează împreună pentru a atenua viiturile de pe pârâul Oravița, contribuind la protecția comunităților din zonă.