Decizia recentă a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) de a nu prelungi licența de concesionare nr. 3079/2002 pentru exploatarea apei minerale terapeutice din perimetrul Băile Herculane IA-IB, deținută de societatea Hercules SA, a adus consecințe imediate pentru clienții acesteia, în special hoteluri, pensiuni și baze de tratament din stațiune, care au rămas fără acces la această resursă esențială.

Marcel Vela, liderul PNL Caraș-Severin, a sugerat o soluție imediată pentru a rezolva situația creată: „Cred că este oportun ca județul să facă o asociere cu Primăria și cu AquaCaraș pentru preluarea licenței. Interesul meu, cel puțin, este să asigurăm livrarea acestei resurse către consumatori în condiții optime și la prețuri accesibile. Orașul, care este gestionat eficient în prezent, are același interes, iar AquaCaraș poate să ofere sprijin tehnic și financiar pentru reabilitarea întregii infrastructuri de apă.“

Licența acordată Hercules SA expirată

Licența de exploatare acordată în 2004, cu o valabilitate de 20 de ani, expirase în mod automat pe 5 februarie 2024. Societatea Hercules SA a obținut licența pentru 4 foraje și 4 captări de izvoare utilizate în scopuri de agrement și tratamente balneare, însă, în urma unor controale efectuate de ANRM în anii 2018-2020, au fost constatate nereguli grave, iar societatea a eșuat în remedierea acestora, deși i s-au impus măsuri corrective.

ANRM a identificat mai multe probleme, inclusiv faptul că societatea nu avea înscris în obiectul de activitate codul CAEN 0899 corespunzător activității de exploatare a apelor minerale terapeutice, nu avea buletine de analiză actualizate, nu instituise perimetre de protecție sanitară și nu dispunea de surse de finanțare pentru investiții, având în vedere că se afla în procedură de insolvență.

În plus, un control efectuat recent de ANRM în teren a relevat deficiențe majore, precum lipsa dispozitivelor de contorizare a producției, echipamente uzate și nerespectarea standardelor de igienă și securitate în stațiile de pompare.

Confruntată cu aceste probleme, ANRM a respins cererea de prelungire a licenței. Cu toate acestea, Consiliul Județean are opțiunea de a interveni și de a forma o alianță cu Primăria și AquaCaraș pentru a asigura furnizarea continuă a apei minerale terapeutice către beneficiari în condiții optime și la prețuri competitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.