Comisarii de la Protecția Consumatorilor au verificat în ultimile patru luni supermarketurile din Caraș-Severin. În urma controalelor, aceștia au descoperit numeroase nereguli precum produse expirate, alimente depreciate, rafturi murdare, frigidere neigienizate, și prețuri incorecte. Comisarii au luat măsuri în această direcție, astfel au fost aplicate 27 de amenzi și au fost oprite de la comercializare peste 400 de kilograme de produse alimentare.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) a efectuat, în perioada 01 iunie – 10 octombrie, o serie de acțiuni de control în supermarketurile din Caraș-Severin. În total, au fost verificate 21 de magazine, atât în ceea ce privește condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare a preparatelor culinare și a produselor alimentare, cât și în ceea ce privește afişarea preţurilor.

Neregulile nu au fost puține, întrucât comisarii CJPC au aplicat 27 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 194.500 de lei. Printre măsurile luate de aceștia, au fost și oprirea definitivă şi retragerea din circuitul consumului uman a 423 de kilograme de produse, în valoare totală de 4.159 lei. La alți trei operatori economici au fost instituite procedurile legale pentru încetarea practicilor comerciale incorecte.

Majoritatea neregulilor au fost depistate în ceea ce privește condițiile de depozitare și comercializare a produselor alimentare. Din cele 21 de supermarketuri verificate, în 11, comisarii CJPC au găsit produse cu modificări ale aspectului, gustului și mirosului, la care nu au fost respectate condițiile de depozitare.

Cei 11 operatori economici au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum total de 59.000 lei, fiind aplicată și măsura complementară de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe. Este vorba despre o cantitate totală de 328 de kilograme, în valoare de 2.964 lei. Pe lângă aceste produse, care, deși nu erau expirate, nu mai puteau fi consumate în condiții sigure, comisarii CJPC au găsit, în două supermarketuri, și alimente – în special preparate din carne și iaurt – cu data de valabilitate depășită. În aceste cazuri, au fost aplicate amenzi în cuantum de 12.000 de lei.

„Erau expuse la comercializare produse alimentare depreciate, inclusiv legume și fructe, cu modificări organoleptice vizibile, cu consistență moale și colonii de mucegai”, transmite Isabelle Videscu, comisar șef adjunct Regiunea Vest.

Amenzi în valoare de 19.500 lei au fost date și pentru nerespectarea în zona gastro a supermarketurilor a condițiilor de depozitare a materiilor prime și a celor de igienă.

„În patru supermarketuri au fost găsite, în zona gastro și în blocul alimentar, urme de murdărie pe rafturile spațiilor de depozitare, frigidere neigienizate, grătare și cuptoare neigienizate. Pe lângă sancțiunile contravenționale, a fost aplicată măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor și producției până la remedierea deficiențelor, iar produsele cu abateri, în cantitate de 55 de kilograme și valoare de 819 lei, au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din consumul uman”, precizează Isabelle Videscu,comisar-șef adjunct în Regiunea Vest al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Diferențe între prețul expus la raft și cel încasat la casa de marcat au fost depistate în trei dintre supermarketurile verificate. Operatorii economici fiind amendați cu 64.000 de lei. Alte trei amenzi în cuantum de 13.000 lei au fost aplicate pentru neafișarea la loc vizibil și lizibil a prețurilor produselor expuse la comercializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.