Echipa multidisciplinară de specialiști a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, care oferea până acum o a doua opinie gratuită a evaluării imagistice pentru cazurile de pneumopatie interstițială, analizează, din această săptămână, și probele de biopsie. Acestea pot fi trimise prin intermediul unui curier și nu necesită condiții speciale de transport.

Clinica de Pneumologie din cadrul unității sanitare este Centru de Referință privind Patologia Interstițială Pulmonară Difuză, certificat de Ministerul Sănătății încă din 2019. Echipei de pneumologi și radiologi care ofereau a doua opinie gratuită, pe baza rezultatelor investigațiilor imagistice și a altor documente medicale, i s-a alăturat și un medic anatomopatolog specializat în afecțiunile pneumologice, care analizează probele bioptice.

“Analizarea probelor prelevate pentru biopsie ne permite să “rafinăm” rezultatul. Astfel, avem posibilitatea unei interpretări mai detaliate. De exemplu, aflăm cât de veche este progresia fibrozei. Pentru diagnosticul histopatologic avem, însă, nevoie de fragmente de țesut din plămân. Recomand ca acestea să fie trimise împachetate într-un bloc de parafină, dar în condiții obișnuite de transport. În acest mod, pot fi făcute retăieri din segmentul țesutului prelevat, obținându-se în final una sau mai multe „lame de microscopie” ce vor fi supuse unei examinări anatomo patologice cu un microscop performant care, mai departe, indică diagnosticul histopatologic.
Practic, colorația specială, pe care o obținem în urma analizei, pune în evidență anumite modificări în patologia interstițială difuză. Totodată, rezultatul histopatologic cu colorații speciale ne poate arăta și dacă există infecții cronice, chiar dacă analizele de laborator sunt negative”, spune dr. Gheorghe-Emilian Olteanu – medic specialist anatomie patologică – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Probele de biopsie vin în completarea imaginilor de CT torace, a istoricului medical și al investigațiilor funcționale pe care le-a efectuat pacientul. Toate aceste date se pot încărca în platforma online https://www.pidsecondopinion.ro/, pusă la dispoziție gratuit pentru o a doua opinie, pentru pacienții cu pneumopatii interstițiale.

“În principal, noi ne adresăm medicilor care au stabilit deja un prim diagnostic de pneumopatie interstițială difuză, dar vor o a doua opinie din partea unor specialiști care lucrează într-un centru de referință pentru această patologie complexă. Pe platforma noastră, care este securizată, se completează un formular cu datele de autentificare. Apoi, se introduc informațiile clinice ale pacientului și, într-o secțiune separată, investigațiile imagistice. Odată probele de biopsie ajunse la colegul meu anatomopatolog, ele sunt analizate și vin în completarea informațiilor medicale obținute anterior. În comisia multidisciplinară sunt discutate toate elementele și apoi stabilim un diagnostic pe care îl prezentăm pacientului sau medicului curant al acestuia. Totodată, oferim, pe lângă opinia medicală, și recomandări de investigații suplimentare, dar și monitorizare”, spune asist. univ. dr. Daniel Trăilă – medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.